fredag 26 juni 2009

365 foton 2009 - Nr 322 Vilda djur

"Riskera mer än andra anser säkert.
Visa mer medkänsla än andra anser klokt.
Dröm mer än andra anser realistiskt.
Förvänta dig mer än andra anser möjligt".

Vilda djur tankarna går först till hotfulla djur vargar, tigrar och lejon. Men en även en fågel är vild, det vill säga inte fången, fri att flyga så högt och vart den vill. Denna svala hittade jag instängd i en gäststuga vid en grillplats jag lämnade dörren öppen för att släppa den fri men den valde att stanna.
Vad är det att vara vild i fångenskap? Vad är det att vara tam och ha frihet att röra sig fritt? Vad är det att vara vild i frihet?

I grunden är vi alla vilda oavsett om vi är växter, människor eller djur. Men vissa hamnar i krukor och andra i bur. Vi människor ska vårda och råda över markens växter och djur men hur ofta tar vi oss inte friheten och stänger in varandra i former och normer. I förväntningar om hur vi ska leva, där varje annorlundahet ska styras upp och passas in. Så mycket sorg och besvikelse det blir i en människas själ när annorlundaheten blir känslan av utanförskap.

Kanske är det så att de människor, som vill få alla som inte följer normen att passa in i den, i själva verket är rädda. Rädda för att möta nya tankar som leder till att de upptäcker nya sidor hos sig själv. Å´, när nya sidor upptäcks så blir det ett hot för då kanske även de går utanför normen. En människa ska vara vild och fri, varken fånga sig själv eller andra. Vi är fria att göra de val vi vill, att stanna i det som är eller gå nya vägar. Så länge vi lyssnar inåt på vad som känns rätt i mitt liv så kan det aldrig bli fel men priset kan bli ensamhet. För det krävs mod att gå sin egen väg och alla är inte så modiga.

All min respekt för alla modiga, vilda människor som vågar lyssna till sitt inre och gå sina egna vägar. Ni är fantastiska fortsätt vårda om er vilda själ.

Inga kommentarer: