onsdag 6 januari 2010

365 foton 2010 - Nr 297 Telefon

"Ericsson taking you forward"
(I dokument på Ericssons hemsida)

Inte världens mest spännande bild men jag kunde inte låta bli att jämföra. En tidig telefon från L.M. Ericsson & CO. Ett företag som startade redan 1876.

Det var stort på den tiden att i en lite låda på väggen kunna kontakta telefonisten och säga vart man ville och blev kopplad och kunna prata men någon långt borta. Men det tog nog en stund om det var tvungen att kopplas via flera växlar och inte var det var mans egendom heller. Aldrig kunde de väl föreställa sig att telefonen skulle kunna stoppas i fickan och användas när helst det behövs. Bli var mans egendom ung som gammal och flera stycken i samma familj. Aldrig kunde de väl tro att man skulle kunna använda samma lilla manick att fotografera, skicka, surfa, spela spel, lyssna på musik i samma sak. Många av dessa saker fanns inte ens i begreppsvärlden...

Mycket har hänt och jag blir fascinerad varje gång jag möter människor som varit med om teknikens utveckling. Sensationerna med tvättmaskinen som inte ens kunde centrifugera. Postiljonen som gick med breven i bygden och överlämnade dem i handen på mottagaren detta till snabba mail som är framme hos mottagaren i nästan samma ögonblick som jag klickar på skicka.

En bonusbild på temat. Måste bara visa tekniken jämför den med de fina kretskort som finns i din mobil.



Inga kommentarer: